Milyen egy jó önéletrajz?

 

Az állás megszerzése forog kockán, amikor leülsz önéletrajzot írni, ezért érdemes néhány fontos tényezőt figyelembe venni.

Általánosan elfogadott az amerikai típusú önéletrajz, ami tömör és lényegretörő, valamint a meghirdetett állásra van szabva, ami azt jelenti, hogy az adott témakörben releváns iskolai végzettségeket és munkatapasztalatokat kell feltüntetni.

Az önéletrajz ne legyen se túl rövid, se túl hosszú (ne haladja meg a 2 oldalt) és nem ajánlatos egybefolyó szöveget írni, mert az önéletrajzokat olvasónak gyakran alig néhány perc ideje van átfutni az önéletrajzod. Amelyik nem felel meg a starndard elvárásoknak, az gyorsan a kukába landol.

Az önéletrajz vagy CV a következő részekből áll: személyi adatok, tanulmányok, munkatapasztalat, nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek, hobby, egyéb kompetenciák.

Kézzel írott önéletrajzot csak akkor készítsünk el, ha ezt a hirdető külön kéri, egyébként a számítógépes, amerikai típusú önéletrajzot ajánlatos megírni.

Példa német és angol önéletrajzra a Careers Worldwide weboldalán található:

http://www.careers-worldwide.com/hu/kulfoldi-munkavallalashoz-oneletrajz-feltoltes

A fénykép

Nem minden országban elvárás az önéletrajzhoz fényképet csatolni, azonban ha van egy színes, mosolygós igazolványképünk, akkor azt csatolhatjuk. Mellőzzük a magánéleti képeket, a kivágott képeket, ahol egyértelmű, hogy nem erre a célra készült.

Pontosság

Nagyon sokat számít a pontos fogalmazás, a munkahelyeknél le kell írni a munkaadó cég nevét, a munkaviszony időtartamát, a beosztást vagy a foglalkozást és a főbb munkatevékenységeket. Ugyanez érvényes a tanulmányokra is, ahol kérik az intézmény nevét, az évet és a szakot, ahol végeztünk.

A hiányos önéletrajz nem sok esélyt ad az állás megszerzéséhez, mert pontatlanságra mutat.

Helyesírás

Fordíts elegendő ídőt arra, hogy átolvasd az önéletrajzod és leellenőrizd a helyesírást, mert a helytelen önéletrajzok műveletlenségre utalnak, ami szintén nem segíti az állás megszerzésében.

E-mail cím

Hozz létre egy e-mail címet kimondottan az álláskeresés céljából és a @ előtti rész legyen lehetőleg a saját neved, és nem a beceneved. Pl. horvathzsolt@gmail.com és nem partimajom56_1@gmail.com.

Látod a különbséget?

Nem érdemes füllenteni a nyelvtudást illetően, mert az igazság gyorsan kiderül. Fontos a nyelvvizsga papír, de a legfontosabb a konkrét nyelvtudás. Ha valamiből nincs nyelvvizsga bizonyítványod, viszont jól beszéled a nyelvet, akkor tüntesd fel az önéletrajzodban. Ha fordítva van a helyzet, hogy van róla papírod, de nem beszéled jól, akkor ajánlatos azt írni, hogy passzív nyelvtudásunk van. Az annyit jelent, hogy valamikor értettem, beszéltem a nyelvet, de mivel nem használom a mindennapokban ezért sokat felejtettem és nem valószínű, hogy most azonnal meg tudok szólalni az adott nyelven.

Hamarosan értesíteni foglak újabb hírekről, addig is töltsd fel az önéletrajzod a www.careers-worldwide.com szállodai állásportálon és ezzel megteszed az első lépést a külföldi állás megszerzéséhez.

Kattints ide: http://www.careers-worldwide.com/hu/kulfoldi-munkavallalashoz-oneletrajz-feltoltes

 

Üdv,

Iulia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldi-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr681355361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vik1 2009.09.08. 12:26:54

Sziasztok!
Viktor vagyok és egy ideje próbálkozom elérni bárkit telefonon az oldaltól, de sajnos sikertelenül. A megadott telefonszámokon nem elérhető senki. Oprea Júliával vagy Szabó Zsolttal probálkoztam. Komolyan gondolom a külföldi munkavállalást csak még lett volna egy pár kérdésem a témával kapcsolatban(nem e-mailben,leginkább a személyes kontaktust preferálnám, de ha nincs más megoldás akkor a telefon is jó) Elérhetőségem: +36302359019
Köszönettel és Tisztelettel: Viktor

Careers Worldwide 2009.09.08. 13:25:21

@Vik1: Szia! Iulia vagyok. Elérhető vagyok a 0619990566 telefonszámon. Munkaidőn kívül és esetleg ebédszünetben nem vagyok telefon közelben, de amúgy igen.
Hívj fel és beszélünk.

Üdv,

Iulia
süti beállítások módosítása